STACEY ESAJAS

ACTRICE / HOST

THIS IS MEStacey Esajas(1983) is presentatrice, comédienne, actrice en workshop docent. Geboren en getogen in Amsterdam. In de afgelopen 20 jaar heeft Stacey al veel mooie dingen voor een zeer divers publiek gedaan, waaronder het presenteren van de vierdelige NTR jongeren televisieserie De Slavernij Voorbij!?

In deze serie wordt het effect van de slavernij op jonge hedendaagse Afrikanen in de diaspora onderzocht. Als comédienne, actrice en spoken word artiest heeft zij op verschillende podia in dans- en theaterproducties gestaan. Afrocentriciteit is een thema waarmee Stacey vaak gelieerd wordt vanwege haar achtergrond en persoonlijke interesses op het gebied van kunst, cultuur, empowerment en educatie vanuit een Afro-centrisch perspectief.

.


Stacey was een van de deelnemers van het project Back to the Roots; geïnitieerd door het Tropenmuseum en de Erasmus Universiteit. In dit project werd DNA als uitgangspunt gebruikt om de al dan niet aanwezige verbondenheid met de Afrikaanse roots te onderzoeken.


Als co-founder van het inspiratie-en netwerkplatform Becoming You, heeft Stacey via laagdrempelige congresavonden Afro-Europese rolmodellen zichtbaar helpen maken voor jong en oud. Naast podiumwerk houdt Stacey zich ook vaak en graag bezig met educatieve projecten voor kinderen en jongeren. Zo is zij vaker gastdocent bij het New Urban Collective mentorproject en gaf zij van 2015 tot 2017 in opdracht van Bosch Film “presentatie” workshops op ROC scholen in de Randstad.


Als presentatrice was Stacey de afgelopen jaren niet alleen te zien op grotere evenementen zoals Keti koti festival, Afrovibes, In the picture festival, Tori Oso vrouwendag; tradities en herinneringen en het Prinsen en prinsessen kinderboekenbal, maar ook geregeld bij diverse regionale bijeenkomsten van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost.


Stacey heeft altijd plezier in haar bezigheden on stage en zij vindt het belangrijk om haar publiek hierin mee te nemen. Ze is van mening dat een boodschap niet alleen gehoord, maar juist ook gevoeld moet worden. Ongeacht het onderwerp weet Stacey altijd op geheel eigen wijze de juiste balans tussen “de lach en de traan” te vinden.